Wedstrijdreglement

Dutch Ultimate Fire Fighter

 
 

Over Dutch Ultimate Fire Fighter

Dutch Ultimate Firefighter 2019 maakt van het dagelijks werk een spannende wedstrijd, die bestaat uit de onderdelen:

 • slangen trekken en oprollen;
 • klimmen en hijsen;
 • obstakelloop;
 • trappenloop.

Dutch Ultimate Firefighter vindt plaats tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 7 en zondag 8 september. De winnaar - de Dutch Ultimate Firefighter - krijgt een wildcard voor de World Police & Fire games 2021 in Rotterdam.

Deelnemers doen de vier verschillende onderdelen in een vooraf bepaalde volgorde met voor iedereen dezelfde rusttijden. De som van de tijden van de vier afzonderlijke afgelegde onderdelen bepaalt het eindresultaat van een deelnemer. De geklokte tijden van de baancommissarissen zijn leidend in de totstandkoming van de ranglijst.

 
 

Algemene regels deelname

 • Uitrusting is omschreven in artikel 8 van de Algemene Voorwaarden die bij de inschrijving horen.
 • Alle deelnemers moeten zich minimaal een half uur voor de start van de wedstrijd inchecken
 • Deelnemers dragen startnummers gedurende de wedstrijd.
 • Deelnemers nemen deel aan de wedstrijd in dezelfde volgorde op alle vier de onderdelen.
 • Starttijden van de deelnemers worden op een groot publicatiebord getoond bij de registratiebalie.
 • Deelnemers worden door de speaker aangekondigd om aan de start te verschijnen en krijgen dan bij de registratietafel het nummer en ademlucht toestel uitgereikt. Deelnemers hebben helm en jas al aan bij betreding van de wedstrijdarena.
 • Deelnemers die hun starttijd mislopen worden gediskwalificeerd, hierop zijn geen uitzonderingen, dit geldt voor alle onderdelen.
 • Alle deelnemers hebben een poging op elk onderdeel; Uitzondering als er een mechanische fout aan de apparatuur is. Als dat zo, is start de deelnemer aan het eind van alle deelnemers als laatste op dat onderdeel.
 • Onderdeel 1 en 2 starten gelijktijdig, alle deelnemers moeten eerst onderdeel 1 en 2 gedaan hebben alvorens men start met onderdeel 3 en 4.
 • Niet opkomen dagen van deelnemers of een oneven aantal deelnemers zal resulteren in race van een individu i.p.v. een tweetal.
 • Er wordt geen alcohol genuttigd en of toegestaan op de accommodatie voor of tijdens de wedstrijden.
 • Protesten over de uitslag of verloop van de wedstrijd kunnen alleen bij de wedstrijdleiding ingediend worden. Niet bij baancommissarissen of andere organisatiemedewerkers.
 • Deelnemer is verplicht de aanwijzingen van de baancommissarissen te volgen.

 
 

WedstrijdonderdelenOnderdeel 1: Slangen trekken en oprollen

De deelnemer sprint 8 meter naar twee aparte slangen van 40 meter lengte (3 x 20) met een diameter van 63,5 of 65 millimeter. Plaats een slang over elke schouder en loop beide slangen 40 meter uit, gevolgd door een extra 10 meter over de aangegeven lijn. Vervolgens rent de deelnemer 8 meter naar de 2 x 20 meter uitgerolde slangen en rolt beide slangen op en brengt ze naar de 20 meter verder gelegen finishlijn. Opgerolde slangen worden gedragen elk in één hand of op elkaar gestapeld gedragen op beide armen naar de finishlijn. De slangen moeten strak opgerold worden (ze mogen dus niet uit elkaar vallen) en er mogen ook geen losse uiteinden hangen uit de opgerolde slang. Als de slang uitrolt tijdens vervoer moet de deelnemer stoppen en opnieuw oprollen. Aan het einde plaatst de deelnemer de slangen in de bakken.

 
 

Onderdeel 2: Klimmen en hijsen

De deelnemer sprint 8 meter vanaf de onderkant stelling naar de klaarliggende 7.32 meter uitschuifbare ladder. Plaatst de top van de ladder tegen de muur. Schuift de ladder 6 sporten uit, zet hem vast en laat hem rusten tegen de muur. De onderkant van de ladder moet teruggetrokken worden van de muur tot hij in een juiste hellingshoek staat. Sprint naar de onderkant van de stelling. Pak een (1) bundel slangen (30 meter lengte) op van 38,1 mm (O-bundel) en beklim de stelling tot de bovenste (6e) verdieping. Op de bovenste verdieping plaatst de deelnemer de O-bundel in de aangegeven ruimte. Op de bovenste verdieping hijst de deelnemer een last van 18 kg met een touw naar boven en plaatst de last in de aangegeven ruimte. Daal de trappen af, elke trede moet gebruikt worden, naar het begin van de stelling. Pak de moer. Sprint 8 meter naar de bout en schroef de moer helemaal op de bout. Ren terug naar de stelling, pak de bijl mee en plaats de bijl in een houtblok. Sprint tot slot 8 meter naar de finishlijn.

 
 

Onderdeel 3: Obstakelloop

De deelnemer sprint 8 meter naar de Keiser Force machine. Slaat het stootblok 1.52 meter naar het einde (rode markering) met de 4.08 kg wegende hamer. Plaatst de hamer in de aangegeven ruimte. Sprint 30 meter in slalom, rond 6 pionnen, naar de slachtofferpop en sleept de pop 15 meter om de pion en terug (ook 15 meter) over de finishlijn (de hele pop moet over de lijn).

 
 

Onderdeel 4: Trappenloop

De deelnemer rent 8 meter naar het begin van de stelling. Pak een bundel slangen (30 meter lengte) op van 38,1 mm (O-bundel) en beklimt de stelling tot de bovenste verdieping. Op de bovenste verdieping plaatst de deelnemer de O-bundel in de aangegeven ruimte. Daal de trappen weer af naar het begin van de stelling. Elke trede moet gebruikt worden. Pak de kettingzaag op en beklim de trap weer tot de bovenste verdieping. De zaag mag op de schouder gedragen worden. De deelnemer plaatst de zaag in een box of in aangegeven ruimte. Tot slot daalt hij/zij de trappen weer af, elke trede moet gebruikt worden, naar het begin van de stelling. Ren 8 meter naar de finishlijn.

 
 

Resultaat

Tijdwaarneming met behulp van een stopwatch door de baancommissarissen. Het individuele scoreformulier wordt na de finish van de deelnemer door de baancommissaris volledig gemaakt met de eindtijd en de eventuele (tijd)straffen, ondertekent ingeleverd bij de wedstrijdleiding.

 
 

Tijdstraffen

Je maakt het parcours niet af – alle onderdelen Diskwalificatie
Fout over de finishlijn komen met slang (slecht gerold) – onderdeel 1 10 seconden straf
Traplopen omhoog – onderdeel 2 en 4 Geen straf voor missen van treden
Traplopen naar beneden – onderdeel 2 en 4 2 seconden straf per trede die niet betreden wordt
Ladder niet 6 sporten uitgeschoven – onderdeel 2 5 seconden straf per sport minder. Meer is niet erg.
Slang niet goed neergelegd in aangegeven ruimte – onderdeel 2 5 seconden straf
Pakket niet geplaatst in aangegeven ruimte – onderdeel 2 en 4 5 seconden straf
Als onderdeel niet goed werkbaar is geplaatst – onderdeel 2 10 seconden straf
Als bijl niet goed geplaatst is in houten blok – onderdeel 2 10 seconden straf
Bij onderdeel Keiser Force Machine trekken en haken met hamer aan te verplaatsen gewicht – onderdeel 3 Diskwalificatie
Plaatst hamer niet in aangegeven ruimte – onderdeel 3 5 seconden straf
Verplaatst pilon bij pop slepen – onderdeel 3 5 seconden straf
Aanraken of verplaatsen van pilon obstakel slalom- onderdeel 3 5 seconden straf per pilon
Kettingzaag niet in aangegeven ruimte geplaatst – onderdeel 4 5 seconden straf
Valse start – alle onderdelen 10 seconden straf
Hinderen van tegenstander – alle onderdelen Diskwalificatie