VRIJWILLIGERS

De World Police & Fire Games komt voor het eerst naar Nederland. Rotterdam heeft de eer om dit grootse breedtesportevenement te organiseren. Zo’n 10.000 medewerkers van de politie, brandweer, douane en Dienst Justitiële Inrichtingen van over de hele wereld nemen het in Rotterdam tijdens 63 sportonderdelen tegen elkaar op.

Wil jij deel uitmaken van dit unieke evenement? Dat kan! Meld je direct aan of lees hieronder meer informatie.

MELD JE VANDAAG NOG AAN ALS VRIJWILLIGER VOOR DE WORLD POLICE & FIRE GAMES 2022

Wat zoeken we?
Ben jij vriendelijk, enthousiast en wil je graag meewerken aan dit prachtige en unieke internationale sportevenement? Wil jij ook iets terugdoen en bijdragen aan waardering en respect voor de hulpverleners die dag en nacht voor jou klaarstaan? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat krijg je ervoor terug?
Als vrijwilliger ontmoet je veel nieuwe mensen en werk je in een organisatie waar je de kans krijgt om nieuwe dingen te leren. We organiseren voor onze vrijwilligers diverse bijeenkomsten om elkaar en het evenement goed te leren kennen. Ook krijg je inhoudelijke trainingen en/of instructies voor het uitvoeren van bepaalde taken. Vrijwilligers zijn van harte welkom op de openings- en sluitingsceremonie en andere culturele evenementen rondom de WPFG. Samen maken we van de World Police & Fire Games 2022 een onvergetelijke gebeurtenis voor alle binnen- en buitenlandse gasten.

Drie categorieën vrijwilligers
We zijn op zoek naar drie verschillende ‘soorten’ vrijwilligers.

Vrijwilliger Accreditatie

Als vrijwilliger Accreditatie heb je als eerste contact met alle deelnemers. In Rotterdam Ahoy wordt een accreditatiecentrum ingericht. Een paar dagen voor- of tijdens de Spelen melden alle deelnemers, hun familie en alle vrijwilligers zich aan om hun accreditatiepas af te halen. Het accent bij deze taak ligt bij het controleren en uitgeven van de juiste persoons- en wedstrijdgegevens. De officiele start begint met de openingsceremonie op 22 juli, echter het uitgeven van de accreditatiepassen start al op 18 juli. Voor deze taken ontvang je nog een korte instructie, deze vindt plaats in Ahoy vanaf 15 tot en met 17 juli. Uiteraard worden deze data nog met je afgestemd.

Competenties
 • Je bent representatief
 • Je vindt het leuk om met mensen om te gaan
 • Je kunt de Engelse taal verstaan
 • Je kunt je verstaanbaar maken in het Engels
 • Je bent altijd vriendelijk en behandelt anderen met respect
 • Als je meerdere talen spreekt, willen we je graag inzetten bij Ahoy, waar alle deelnemers zich moeten inschrijven. Daar kunnen we zeker vrijwilligers gebruiken die nog andere talen spreken dan Nederlands en Engels.


Vrijwilliger Hospitality

Als gastvrouw of gastheer zorg je ervoor dat alle deelnemers, (VIP) gasten en andere relaties gastvrij en met open armen worden ontvangen en zich welkom voelen in Rotterdam. Je kunt op diverse locaties en bij verschillende activiteiten worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan: medailleceremonies, de verkoop van WPFG-merchandise of assisteren bij het programma dat wordt aangeboden aan de vrienden en de familie van de sporters. In het atletendorp of in Rotterdam Ahoy zijn ook allerlei activiteiten waar je als gastvrouw of gastheer van betekenis kunt zijn, net zoals bij de openings- en sluitingsceremonie.

Gedurende de Spelen ben jij het ‘visitekaartje’ van de WPFG en van de stad Rotterdam.

Competenties
 • Je bent representatief
 • Je vindt het leuk om met mensen om te gaan
 • Je kunt de Engelse taal verstaan
 • Je kunt je verstaanbaar maken in het Engels
 • Je bent altijd vriendelijk en behandelt anderen met respect


Vrijwilliger Event Crew

Als vrijwilliger Event Crew word je veelal ten behoeve van het magazijn ingezet (gehuisvest in Rotterdam Ahoy). Vrijwilligers met een geldig rijbewijs kunnen ook als chauffeur worden ingezet om onder andere medailles of sportattributen van het magazijn naar een andere plek te vervoeren. Ook worden sportvrijwilligers gevraagd. Hierbij assisteer je bij een sportlocatie tijdens een van de wedstrijden. De vrijwilliger Event Crew vormt een onmisbare ‘schakel’ in de hele organisatie van de WPFG.

Competenties
 • Je bent proactief
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je bent ten allen tijde vriendelijk
 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent behulpzaam
Mocht je als chauffeur worden ingezet dan ben je natuurlijk in het bezit van een geldig rijbewijs.

Beschikbaarheid

We zijn op zoek naar vrijwilligers die meerdere dagen inzetbaar willen zijn gedurende de periode van 22 juli tot en met 31 juli 2022. De week voor de Spelen wordt er voor de vrijwilligers van Administratie en Accreditatie een training georganiseerd. Alle vrijwilligers dienen zich een aantal dagen voor de 22ste te laten accrediteren. Houd daar in je agenda alvast rekening mee!

Per categorie vrijwilliger kan een dienst in tijd en dagdeel variëren. Een dienst kan dus zowel overdag als in de avond plaatsvinden. We proberen in ieder geval geen diensten langer dan 8 uur aan te bieden.

Ben je geïnteresseerd en enthousiast? Geef je dan via het aanmeldingsformulier bij ons op. Je wordt zo snel mogelijk benaderd door een van onze coördinatoren.

Veelgestelde vragen

 
Alle vrijwilligers worden in de aanloop naar en tijdens de Spelen in juli 2022 begeleid door een coördinator. Deze coördinator is heel belangrijk vanwege verschillende redenen. Hij of zij is namelijk jouw eerste aanspreekpunt bij problemen of vragen. Van je coördinator ontvang je ook je kleding, maar je bespreekt bijvoorbeeld ook jouw rooster en alle vragen die je hebt kun je kwijt bij de aan jou toegewezen coördinator.

Hieronder staan vragen en opmerkingen die misschien ook voor jou van belang zijn. In de loop der tijd zullen deze vragen worden aangevld met vragen die nog niet vermeld zijn.
 

Algemeen

1Krijg ik kleding van de WPFG?
Naast een geweldige ervaring krijg je van ons een WPFG poloshirt, zodat je als vrijwilliger te herkennen bent. Afhankelijk van het aantal diensten dat je gaat meedraaien, krijg je meerdere shirts.
2Worden reiskosten vergoed?
We hebben helaas onvoldoende budget om de reiskosten binnen Rotterdam voor onze vrijwilligers te betalen. Indien je buiten de stad als vrijwilliger wordt ingezet, kan je reiskosten declareren op basis van OV of 19 cent de kilometer. Dit gebeurt in overleg met je desbetreffende coördinator.
3Worden verblijfskosten vergoed?
We kunnen helaas geen verblijfskosten betalen voor vrijwilligers die van ver moeten komen en zouden willen overnachten. Als je werkzaam bent bij een van de vier diensten, kan je werkgever je misschien tegemoetkomen in de declaratie van verschillende kosten.
4Wordt er voor catering gezorgd?
Tijdens je werk krijg je vanuit de organisatie te eten en te drinken.
5Waar mag een vrijwilliger nog meer komen tijdens de WPFG
Als vrijwilliger heb je toegang tot de openingsceremonie, het atletendorp en de slotceremonie.

Diensten

1Wanneer begin je als vrijwilliger?
Afhankelijk van het soort vrijwilliger (waar je je voor hebt opgegeven) zal je voor de aanvang van de WPFG op 22 juli al kunnen worden ingezet. Het magazijn moet bijvoorbeeld voor de 22e al spullen gaan opslaan en alle vrijwilligers moeten zich voor de start van de WPFG als vrijwilliger hebben ingeschreven. Dit bespreek je op een later tijdstip met je coördinator.
2Hoe lang duurt een dienst?
Een dienst duurt ongeveer 8 uur, soms iets korter. Als een dienst langer duurt dan 8 uur, zullen we hier van tevoren met jou als vrijwilliger over spreken en met je afstemmen.
3Wanneer vindt een dienst plaats?
Een dienst kan plaatsvinden in de ochtend, in de middag of in de avond.
4Moet ik gedurende de gehele periode beschikbaar zijn?
Nee, dat hoeft niet, je stemt je diensten en de planning met je coördinator af.

 

Kenmerken vrijwilliger

1Wat voor soort vrijwilligers worden er gezocht?
We zoeken verschillende vrijwilligers met verschillende kwaliteiten. We zijn bijvoorbeeld heel blij als je meerdere talen spreekt, verstand hebt van IT of ons kunt helpen om nog meer vrijwilligers te werven. Al deze zaken kan je met je coördinator bespreken.
2Moet ik van sport houden/sport beoefenen om een vrijwilliger te zijn?
Dat hoeft niet. Als vrijwilliger vinden wij het vooral belangrijk dat je vriendelijk bent en iedereen met respect behandelt.
3Moet ik een VOG (verklaring omtrent gedrag) kunnen overhandigen?
Nee, je hoeft geen VOG te overhandigen.
4Is er een minimale leeftijd om je aan te melden als vrijwilliger?
Een vrijwilliger moet ten minste 18 jaar zijn, tenzij deze wordt ingezet door een sportcoördinator tijdens een van de sporten. Bijvoorbeeld als ballenjongen- of meisje.
5Krijg ik een contract als ik mij aanmeld als vrijwilliger?
Je krijgt vanuit de WPFG een vrijwilligerscontract. Dat moet door jou ondertekend worden.
6Kan ik samen met familie/vrienden ingeroosterd worden?
Als je samen met een familielid of vriend(in) ingeroosterd wilt worden, vraag je dit aan je coördinator.
7Moet ik ervaring hebben op het gebied van vrijwilligerswerk?
Dat vragen wij niet van jou. Wel krijg je instructies zodat je weet wat wij van jou verwachten.
 

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws