Sportiviteit en respect voor hulpverlener centraal bij World Police & Fire Games 2022

25/01/2022
 
 
 
 
Het is 22 juli 2022. De Kuip zit vol, het applaus rolt van de tribunes. Het is de gedroomde eerste dag van de World Police and Fire Games (WPFG2022) in Rotterdam, en het applaus is dit keer niet bedoeld voor de voetballers van Feyenoord, maar voor de internationale deelnemers aan de WPFG2022. En dan vooral ook voor het werk dat die deelnemers in hun dagelijks leven doen. Het zijn niet alleen maar sporters, het zijn politieagenten, brandweerlieden, douaniers en gevangenisbewaarders.

“Het zou prachtig zijn als we dat als cadeau aan de deelnemers kunnen geven”, zegt Eva van der Vegt, directeur van de WPFG2022. “Een bedankje waarmee wij en iedereen in dat stadion willen zeggen: dank voor jullie inzet voor onze veiligheid.” Van der Vegt omschrijft daarmee direct één van de doelen van het evenement: respect tonen voor hulpverleners. “Zij zetten bij een brand of bij rellen of bij een ongeluk dat stapje naar voren, terwijl wij een stapje naar achter zetten.”

De openingsceremonie in het stadion van Feyenoord moet het startschot zijn van een grootse World Police and Fire Games in Rotterdam. Het is de eerste keer dat de WPFG in Nederland wordt gehouden. Het evenement is in de jaren 80 ontstaan in de Verenigde Staten. In 1985 werd de eerste editie gehouden in San José vanuit de gedachte dat sporten goed is voor de beroepstak. Waarom zou daar geen internationaal evenement van gemaakt kunnen worden, waarin een competitief element zit? Sindsdien worden de WPFG om de twee jaar gehouden (vanwege de coronapandemie is de editie in Rotterdam verschoven van 2021 naar 2022).

Atletendorp
Inmiddels is de WPFG uitgegroeid tot een mega-evenement met ongeveer 10.000 deelnemers. Daarmee is het één van de grootste multi-sportevenementen ter wereld. En dát evenement is tien zomerse dagen lang, van 22 tot en met 31 juli, in Rotterdam. Er wordt een atletendorp op het Willemsplein, aan de Maas bij de Spido, gebouwd. Dat is het toneel van het derde doel van de WPFG: ontmoeten. Hulpverleners uit de hele wereld treffen elkaar daar om ervaringen uit te wisselen, te praten met elkaar. Van der Vegt: “Iedereen loopt daar in sportkleding, mensen zien uit welk land de ander komt en dan ontstaan er vanzelf contacten. Er ontstaan vriendschappen. Maar dat gebeurt natuurlijk ook tijdens het sporten en we zijn bezig om side events te creëren om dat te faciliteren.”

Gerard Bakx kan erover meepraten. Hij is niet alleen bestuurslid van de WPFG2022 in Rotterdam, maar ook deelnemer van de vorige editie in het Chinese Chengdu. “Je voelt een onderlinge verbondenheid, die moeilijk is uit te leggen. Het heeft te maken met dat beroep dat we hebben”, zegt Bakx, die bijna veertig jaar in het gevangeniswezen heeft gewerkt en onder meer directeur is geweest van de overkoepelende organisatie van de drie gevangenissen in Rotterdam. “De sfeer is echt uniek. Er is ontspanning, je volgt elkaar en je kunt met elkaar delen wat je doormaakt.”

Bakx nam deel in China deel aan drie looponderdelen (halve marathon, 10 kilometer op de baan en cross country) aan behaalde zilveren medailles. Op de WPFG2022 worden in verschillende leeftijdscategorieën medailles uitgedeeld. “Het is geen absolute topsport, maar het wordt wel degelijk competitief”, aldus de 67-jarige Bakx. “Ik had opeens een Rus als concurrent, waar maak je dat nou mee?”
 
 
 
 
Gratis
Het internationale karakter van het evenement zal zich in Rotterdam mengen met de lokale omgeving. Rotterdammers, toeschouwers en andere geïnteresseerden krijgen bijvoorbeeld de gelegenheid om de vele deelnemers in actie te zien. De toegang is gratis. Niet alleen bij de bekende sporten als voetbal, volleybal of zwemmen, maar ook bij de minder voor de hand liggen sporten. Op de WPFG2022 wordt er maar liefst in 63 verschillende sporten gestreden. Ultimate firefighter bijvoorbeeld of muster, beiden vanuit de brandweer ontstaan. Muster is een combinatie van fysieke elementen die traditioneel van belang zijn voor de brandweer, zoals het uitrollen van de brandslang en het uitrijden van de wagen waar die slang op ligt. Die elementen worden nu dus in wedstrijdvorm beoefend.

Er zijn sporten als drakenbootracen, traplopen, dodgeball (het aloude trefbal dat in Nederland vooral tijdens de gymlessen op school werd en wordt gespeeld, maar dat in de Verenigde Staten een echte sport is). “En we mogen zelf een paar sporten toevoegen,” verduidelijkt Van der Vegt. “Dat wordt bijvoorbeeld sloeproeien. Dat is ontstaan bij de politie, voor mensen met ptss (post-traumatische stress stoornis). Zij boeken onwijs goede resultaten. Wij vinden het ook belangrijk om aan dat soort onderwerpen aandacht te besteden. En we hebben de hondenbiathlon, een jaarlijks terugkerend evenement bij de politie dat we ook op de WPFG2022 gaan houden.”

Binnenrotte
Het evenement maakt gebruikt van bestaande locaties, er worden geen nieuwe accommodaties gebouwd. Dat kan, omdat de sportieve infrastructuur in Rotterdam en omgeving op orde is: hockeyvelden, basketbalhallen, een roeibaan. Veel is voor handen. Ook de stad zelf is het decor van de sport.

Op de Binnenrotte zullen sporten en demonstraties plaatsvinden. “Rotterdammers moeten in de gaten krijgen dat er iets moois gaande is, waar zij deel van kunnen uitmaken. Het is toch mooi als vaders en moeders met hun kinderen door de stad lopen en zelf kunnen zien en ervaren wat het inhoudt om met een dummy pop te sjouwen? En de economische impact is belangrijk. We hebben laten doorrekenen dat die op 8 miljoen euro voor de stad uitkomt.”

Dus sportiviteit, respect en elkaar ontmoeten. Dat zijn de drie doelen waar het om draait bij de WPFG2022. Bakx: “Elke dienst weet: sport staat voor vitaliteit, of het nu politie, douane, het gevangeniswezen of brandweer is. Het is belangrijk om dat uit te dragen. En om ook het verhaal achter de hulpverlening te vertellen. Respect tonen voor hulpverleners. Wat er in de gevangenis gebeurt is natuurlijk minder zichtbaar voor de mensen, maar daar speelt hetzelfde als op straat.” Of hij zelf meedoet in zijn eigen Rotterdam? “Als het even kan, wil ik dat wel proberen ja. Het werkt verslavend, zo’n evenement!”

Auteur: Walter Tempelman