Saamhorigheid, ontspannen én presteren

27/05/2022
 
 
 
 
De een heeft al medailles op zak, de ander doet voor de eerste keer mee. De Tsjechische brandweerman Pavel Kouřík en de Nederlandse politieagent Yva Geluk gaan zich allebei inschrijven voor de World Police and Fire Games 2022 in Rotterdam.

Als fitte brandweerman kun je uitblinken op de WPFG. De 28-jarige Kouřík weet er alles van. Hij is meervoudig medaillewinnaar. In 2017 won hij in Los Angeles goud bij traplopen en brons bij ultimate firefighter, in 2019 werd hij op beide disciplines derde. Om de ultimate firefighter te worden moeten deelnemers een gesimuleerde brandsituatie zo goed en snel mogelijk uitvoeren en afleggen. De sporters moeten een brandslang op- en uitrollen, een trap oprennen, gewichten verplaatsen en een dummie pop verslepen. “Dat laatste is het spectaculairst”, zegt Kouřík, die er op gebrand is om weer medailles te winnen. “We moeten met de oefenpop Rescue Randy, die 80 kilo weegt, tientallen meters afleggen. Het is echt heel pittig.” Op de WPFG 2022 wordt dit onderdeel gehouden in het centrum van Rotterdam, op het Schouwburgplein.

Kouřík werkt op de brandweercentrale in Domažlice, vlakbij de Duitse grens. Hij legt uit dat sport een belangrijk onderdeel is van zijn vak. “In Tsjechië is het verplicht om twee uur aan sport te doen, elke 24 uur dat je werkt. Het is cruciaal om fit te zijn. We moeten sterk, in vorm en slim en alert zijn. Brandweermensen moeten snel de juiste beslissingen maken, er is geen plek voor vergissingen. Vandaar dat de toelatingseisen om brandweerman te worden streng zijn, we moeten een uitgebreide fysieke en medische test ondergaan om bij de brandweer te mogen.”

Wielerselectie
Sport is bij de Nederlandse hulpdiensten ook belangrijk. Politieagent Yva Geluk zit in de wielerselectie van de Nederlandse Politie Sportbond (NPSB). Sterker nog, ze is ook ploegleider. “Wij rijden ook op EK’s en WK’s. Het is een mooi clubje: we delen een bijzondere band, namelijk ons werk. Op de fiets praten we makkelijk met elkaar. De politie kan hiërarchisch zijn ingericht. Iemand die net binnenkomt, gaat niet direct met de chef babbelen, maar als je aan het sporten bent is dat anders. Op de fiets is iedereen gelijk en weet je niet dat jou tegenstander de korpschef is.”
 
 
 
 
Geluk is operationeel specialist B bij de politie Rotterdam. In haar werk doet de afgestudeerde criminologe onderzoek naar schietincidenten. Sinds acht jaar zit ze op de fiets voor ontspanning en sport. Ze rijdt clubwedstrijden en heeft ook onderdeel uitgemaakt van het semi-professionele internationale vrouwenpeloton. “Ik heb vorig jaar nog een meerdaagse etappekoers gedaan in Tsjechië. Dat ging niet zo goed, ik viel, maar ik pak hier en daar mijn wedstrijdjes mee. Ik heb nooit prof willen worden”, zegt de 32-jarige Geluk. “Het lijkt me een eentonig en eenzaam bestaan om alleen maar met sport bezig te zijn. Ik wil niet volledig afhankelijk zijn van het wielrennen. Ik voel me er prettig bij om na een zware werkdag bij de politie lekker te kunnen fietsen.”

Saamhorigheid
En om ervaringen mee te maken zoals de World Police and Fire Games in Rotterdam. Geluk doet mee aan de wegwedstrijd, maar rijdt ook de tijdrit en komt in actie op de mountainbike. “Ik probeer de collega’s enthousiast te maken, want het wordt groter en mooier dan de EK’s die we rijden. De saamhorigheid en ontspanning lijken me – naast het presteren – belangrijk op zo’n evenement.”

De Tsjechische brandweerman Kouřík beaamt dat. Hij voelt het als een eer om zijn land te vertegenwoordigen en om collega’s uit de hele wereld te ontmoeten. “Op Europese kampioenschappen en andere evenementen vind ik geweldig om met andere atleten te praten. In de Verenigde Staten zijn we ooit rondgeleid op een kazerne in Hollywood. En in Chengdu, op de WPFG in 2019, zijn we ook in een lokale brandweerkazerne geweest. Ik heb daar echt van genoten. Mooi om te zien en om zo de sfeer van de werkvloer en van het evenement mee te maken!”

Auteur: Walter Tempelman