Muster: stoere brandweersport op WPFG2022

16/12/2021
 
 
 
 
Op het programma van de World Police & Fire Games prijken komende zomer maar liefst 63 sporten. Van grote (wielrennen, voetbal) via kleine (jiu jitsu, squash) naar onbekende sporten (trappenloop, armworstelen). En er is nóg een categorie: de sporten die voortkomen uit de deelnemende beroepsgroepen die op de WPFG zijn vertegenwoordigd. In die buitencategorie past de brandweersport muster.

Dat onderdeel werd onlangs bij de Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel gedemonstreerd. Een speciale demonstratie met een doel: speciaal, omdat burgemeester Vroom één van de deelnemers was. En het doel was om de door gedetineerden gemaakte hose cart te testen. De hose cart is ontworpen, uitgetekend en vervaardigd met en door gedetineerden en de arbeidsmedewerkers op de metaalafdelingvan Krimpen aan den IJssel. Deze maakt deel uit van In-Made, de penitentiaire productiebedrijven van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Muster valt uiteen in twee onderdelen: hose cart en bucket brigade. Het eerste onderdeel werd geoefend in Krimpen aan den IJssel, een plaatsje ten oosten van Rotterdam.

Fitte brandweerlieden met een explosief sprintvermogen
Een team van zes brandweerlieden legt bij dit onderdeel zo snel mogelijk 100 meter af met de wagen (cart) waar de brandweerslang (hose) opgerold op ligt, alvorens de slang af te rollen en aan te sluiten. Drie teamleden rennen 30 meter verder, één van hen ramt een hakbijl (axe) in een blok hout, de andere twee blussen een vuur dat 15 meter verderop staat te knetteren. Het snelste team wint. Het is een korte hardloopdiscipline met brandweervaardigheden die je snel en secuur moet uitvoeren om een rappe tijd neer te zetten. Fitte brandweerlieden met een explosief sprintvermogen zijn gewenst bij de hose cart.

De gebruikte wagen is gemaakt door gedetineerden van de PI Krimpen aan den IJssel en blinkt in de regen op de grote parkeerplaats voor de gevangenis. Grote, metalen wielen aan de zijkant, een ronde, bewegende stang in het midden en alles in brandweerrood. De kar is gemaakt onder leiding en toezicht van de werkmeester van de inrichting. Met alleen een afbeelding als voorbeeld zijn ze aan de slag gegaan. Afmetingen en te gebruiken materialen hebben ze zelf kunnen bepalen. Dat gedetineerden voor de politie (en andere diensten) aan de slag zijn gegaan is bijzonder en sommige van hen zijn er ook trots op dat ze zoiets tastbaars als een hose cart hebben kunnen maken. De wagen voldoet, rijdt soepel en wordt ook op de WPFG2022 gebruikt, er wordt zelfs nog een tweede kar geprepareerd.

“Mooi om op deze manier betrokken te zijn bij de WPFG2022”
De samenwerking tussen de organisatie van de World Police & Fire Games 2022 en de instelling maakt ook burgemeester Vroom van Krimpen aan den IJssel trots. “Zeker, de PI neemt een belangrijke plek in ons dorp in. Maatschappelijk gezien en sociaal-economisch gezien, het is bijvoorbeeld goed voor de werkgelegenheid. Het is bijzonder dat deze kar hier is gemaakt en dat we ook op deze manier betrokken zijn bij het evenement”, zegt de burgemeester, die stond te trappelen om te fungeren als één van brandweerlieden bij de demonstratie. “Geweldig om zo’n pak te mogen aantrekken en mee te mogen doen. Dit wilde ik per se doen.”

Krimpen aan den IJssel onderzoekt de mogelijkheden om de WPFG2022 ook op andere manieren te ondersteunen. “Het evenement leeft bij onze diensten en dat neemt de komende maanden alleen maar toe, met name bij onze brandweer. We kijken bijvoorbeeld naar huisvesting in onze kazerne, misschien kunnen we die openstellen. Het is echt een groot evenement, vergis je niet, als ik zelf op vrijwillige basis iets kan betekenen, zal ik dat zeker niet nalaten.”

Word jij onze sport coördinator van het onderdeel muster? De World Police & Fire Games 2022 vinden plaats in Rotterdam van 21 tot en 31 juli. Voor het fantastische onderdeel muster zijn wij nog op zoek naar een enthousiaste en gedreven sport coördinator. Iemand die het leuk vindt om dit sportonderdeel tot een groot succes te maken.

Heb je interesse of wil je meer weten over deze rol? Neem dan contact op met onze Manager Sport, Barry Vliek via barry@wpfgrotterdam.com.