Hoe het allemaal begon...

02/06/2021
 
 
 
 
door Wim de Rooij

ROTTERDAM – Het begon allemaal in 2012 toen Jos van der Vegt mijn kantoor binnenstapte met de vraag of het geen leuk idee was om de World Police & Fire Games (WPFG) in 2019 in Rotterdam te organiseren. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en uiteindelijk heeft dat alles geleid tot het uitbrengen van een bid in 2013 in Belfast, gevolgd door een bid in 2015 in Fairfax.

Jos van der Vegt is geen onbekende in Rotterdam. Hij was destijds de voorzitter van de Kamer van Koophandel en vanuit vroegere functies heeft hij nauwe banden met het Feijenoord Stadion en met Rotterdam Ahoy. Een man die altijd op zoek blijft naar mooie en grote (sport)evenementen voor de stad. Als gepensioneerd politieman ken ik de World Police & Fire Games als geen ander. Sinds 1989 tot 2011 organiseerde ik met enkele collega’s de Nederlandse deelname aan de World Police & Fire Games. Dan mag wel gezegd worden dat ik het evenement als mijn broekzak ken, net als de mensen die achter dit wereldevenement zitten.

Site-inspection
Vrij snel bleek dat de (operationele) diensten zich achter het initiatief schaarden. Na wat lobbywerk bleek dat burgemeester Aboutaleb, de toenmalige korpschef Frank Paauw en directeur Veiligheidsregio Arjen Littooij het initiatief omarmden. Zelfs de toenmalige Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten wilde graag een inbreng hebben. En zo kon het gebeuren dat begin maart 2012 een ‘letter of intent’ naar de wereldfederatie werd gestuurd en Rotterdam haar belangstelling officieel kenbaar maakte. In augustus van dat jaar bezochten de president en twee directors van de wereldfederatie Rotterdam. Deze zogenaamde site-inspection is goed verlopen en de meeste sportaccommodaties konden de toets der kritiek meer dan goed doorstaan.

Wat in 2012 niet voorspeld kon worden, was dat we in 2020 met een coronavirus geconfronteerd zouden worden. Al in maart van dit jaar voelden we aankomen dat de WPFG in 2021 niet haalbaar waren. Het effect van het coronavirus zou nog lang nadreunen, we zouden met duizenden aanmeldingen minder te maken krijgen en dus moest in overleg met de wereldfederatie besloten worden de WPFG naar 2022 te verzetten.

Organisatie
Even weer terug in de geschiedenis. Al in 2012 werd besloten een stichting op te richten, waarin de activiteiten van de organisatie zouden worden ondergebracht. De bestuursleden in de stichting vertegenwoordigen de vier diensten. Verder is er een directie en een organizing committee. De laatste wordt aangestuurd door de directie en die zorgt voor de uitvoering van alle werkzaamheden die nodig zijn om een evenement als de WPFG tot een succes te maken. Ook wordt dankbaar gebruik gemaakt van meer dan tachtig sportcoördinatoren, die ervaring hebben met hun tak van sport, weten hoe een (internationaal)kampioenschap moet worden georganiseerd en vanuit daar de ondersteuning bieden. De meeste sportcoördinatoren zijn afkomstig van de vier diensten.

Leermomenten
Net als bij de Olympische Spelen moet door de kandidaat-stad een bid worden uitgebracht en dat zou voor Rotterdam in 2013 in Belfast gaan gebeuren. De vertegenwoordigers van het organisatiecomité in Belfast wilden ons graag helpen en hebben ons van de broodnodige informatie voorzien. Ondanks de goede informatie van de Noord-Ieren leverde de eerste bid geen succes op en werd verloren van Chengdu, dat de WPFG in 2019 mocht organiseren. Dat bezorgde ons als Rotterdammers toch wel een vervelend moment en moesten we onverrichter zake weer naar huis. Maar we leerden ook van ons verlies en in 2015 werd in Fairfax opnieuw een bid uitgebracht en toen slaagden we met ‘vlag en wimpel’.

Ondanks corona liggen we op koers en richten we ons op de zomer van 2022. We liggen op schema om er over ruim een jaar een prachtig evenement van te maken. Wil je verder op de hoogte blijven? Via de website kun je je aanmelden voor een nieuwsbrief, met daarin de laatste nieuwtjes vanuit Rotterdam. Altijd leuk om te lezen. En je kunt de WPFG Rotterdam 2022 volgen op Instagram, Facebook en Twitter.