Stefan Gijben
 

"Het is fantastisch dat SUP in Rotterdam voor het eerst wordt georganiseerd!"

26/05/2021
 
 
 
 
Hoe is het om als sportcoördinator bij de World Police & Fire Games betrokken te zijn? In deze nieuwsbrief lichten we een sportcoördinator en diens sport uit. Deze keer zijn dat liefst twee sporten: surfen (Stand Up Paddle (SUP)) en de Ultimate Fire Fighter. Stefan Gijben is Instructeur Lichamelijke oefeningen, weerbaarheidstrainer en coördinator interne bijstandsdienst bij Dienst Justitiële Inrichtingen. Naast sportcoördinator van deze twee sporten ondersteunt hij ook de sportcoördinator van TCA.

Hoe heb je van de WPFG gehoord?
"Wij hebben drie jaar geleden meegedaan aan de Dutch Ultimate Fire Fighter tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam, waar je een startbewijs kon winnen voor de Ultimate Fire Fighter competitie in Chengdu. Die editie zijn wij derde geworden. De Brandweer was er natuurlijk wel bang voor dat wij als DJI de Brandweer zouden verslaan. We zijn toen harder gaan trainen en het jaar daarop hebben we weer meegedaan. Toen zijn 'wij', een beetje tot onze eigen verbazing, eerste geworden. Zo heb ik dus ook van de World Police & Fire Games gehoord, maar ik heb nog nooit meegedaan."

Bij de Dutch Ultimate Fire Fighter denk je niet meteen aan iemand van DJI die meedoet, hoe dat zo?
"Wij zijn benaderd door een oud-collega van ons die nu vanuit de Brandweer meedoet aan de Ultimate Fire Fighter bij de WPFG. Hij is ooit geëindigd in de top-10. Toen dachten wij bij DJI dat het ons ook wel zou liggen. Wij hebben in de gevangenis natuurlijk ook bedrijfshulpverlening (BHV), die blussen intern ook wat brandjes. En zo geschiedde eigenlijk."

Waarom heb je je opgegeven als sportcoördinator voor de WPFG?
"Toen wij meededen aan de DUFF waren wij best fanatiek. En toen wij eerste geworden waren werd er gevraagd of ik geen coördinator wilde worden bij de Dutch Ultimate Fire Fighter. Dat leek mij wel mooi. Tijdens de Dutch Ultimate Fire Fighter werd ik gevraagd om als sportcoördinator voor de WPFG aan de slag te gaan. Ik had er nog niet aan gedacht maar dat leek me heel leuk."

Je bent sportcoördinator van twee sporten, SUP en Ultimate Fire Fighter, en bent ook nog betrokken bij de Toughest Competitor Alive. Waarom?
"Ik ben een echte watersportrat en ik wilde graag kitesurfen doen, maar daar waren al mensen voor. Kitesurfen moest wel in combinatie met suppen, waar nog wel iemand voor werd gezocht. Toen heb ik sup op mij genomen. Zo ben ik ook nog betrokken bij kitesurfen. Zodoende pakken wij dat nu met zijn drieën op.

Bij de Dutch Ultimate Fire Fighter hing er altijd zo'n goede sfeer, toen ik gevraagd werd of ik daar sportcoördinator van wilde worden heb ik daar niet lang over na hoeven denken. Ik hoop dat we tijdens de WPFG net zo'n sfeer kunnen neerzetten als tijdens de Nederlandse versie.

Voor TCA ben ik niet zo zeer sportcoördinator maar ondersteun in de sportcoördinator wel met alles tijdens het evenement. Ik ben straks alle 10 de dagen van de WPFG aanwezig en daar heb ik veel zin in!"

Wat houdt het werk als sportcoördinator voor de WPFG in deze fase in?
"We zijn nu vooral bezig met inventariseren. Dus welke materialen zijn er nodig, hoeveel inschrijvingen zullen er ongeveer komen en wat hebben deze mensen allemaal nodig. We zijn vooral bezig met de zaken waarin wij allemaal kunnen faciliteren en hoe we het de deelnemers straks zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken. Want daar gaat het uiteindelijk om."

Sup is een nieuw onderdeel op de WPFG, kun je hier al iets over vertellen?
"Ja, zeker! Dit is de allereerste keer dat sup wordt georganiseerd tijdens de World Police & Fire Games, dus dat is al hartstikke leuk. We hebben al een idee hoe het parcours eruit komt te zien en ik kan wel een tipje van de sluier oplichten: we starten op het strand waar een sprintje getrokken moet worden naar het water. Dan wordt er gepaddeld naar boeien in het water, vervolgens weer terug naar het strand voor de eindsprint naar het lint. Dus het wordt best wel spectaculair."

Waar kijk je het meest naar uit tijdens de WPFG?
"Ik kijk naar heel veel uit. In ieder geval al het samenzijn met deelnemers van over de hele wereld. Meedoen aan de Dutch Ultimate Fire Fighter was ook altijd heel gezellig. Allerlei verschillende facetten kwamen daar bij elkaar en dat enthousiaste publiek dat langs de kant stond om je aan te moedigen maakt het heel speciaal. Ik vind het ook leuk om te weten waar wij, als Nederland, staan vergeleken met alle andere landen. Ik ben heel benieuwd hoe het allemaal is straks, want het is de eerste keer dat ik zo'n groot evenement mee ga maken. Maar ik heb er vooral heel veel zin in!"